top of page

Nieuwsbrief oktober: we moeten allemaal een groene plant neerzetten ... toch?

Afgelopen week keek ik naar een webinar over stress en burn-out. Ik vind het altijd interessant om daar meer over te leren én ik vind het leuk om te kijken hoe anderen dat doen. Praten en uitleg geven. De eerste spreker sprak duidelijk, had herkenbare voorbeelden en een helder verhaal. De tweede spreker ook, alleen er was een dingetje waar ik mij aan ging irriteren.


Zo moet je het doen

Hij gaf steeds zijn eigen mening en advies. Over dat we allemaal groene planten in de woonkamer moeten zetten, want dat is zo goed voor je. En we ook allemaal aan yoga en mindfulness moeten doen. Want dan kan je daarna veel beter omgaan met stress. Mijn mond viel nog net niet open van verbazing. Want ik geloof niet dat het zo werkt. Ik wil niemand afvallen of bekritiseren, daar houd ik helemaal niet van, maar deze ´zo moet het´ manier daar ben ik een beetje allergisch voor geworden.


Gefrustreerd door mindfulness

Kijk, yoga en mindfulness is helemaal niet slecht. Prima zelfs. Ik doe het zelf ook ;-). Maar ik geloof niet dat iedereen hier bij gebaat is. Ik kan je daar ook een voorbeeld van geven. Toen ik heel veel last had van stressklachten had ik ook last van hyperventilatie. Als ik dan een mindfulness oefening ging doen, waarbij ik mijn ademhaling moest tellen, dan werd mijn benauwdheid alleen maar erger. Daar raakte ik dan zelf enorm gefrustreerd door. Want dit moest toch helpen. En waarom lukte mij dit nou weer niet ... Dat was op dat moment dus geen goed idee.


Wat werkt voor mij

Wat mij wel hielp was afleiding zoeken. Bijvoorbeeld door muziek op te zetten. Op die manier lette ik niet meer op mijn ademhaling, zodat ik zonder dat ik het doorhad rustiger ging ademhalen. In deze situatie zorgde mindfulness dus voor veel meer stress. Je kunt dus geen advies geven dat geldt voor alle mensen. Want dat is altijd afhankelijk van de persoon én de situatie.


Het gouden ei

En dat is dus één van de redenen dat ik nu mijn eigen workshop heb gemaakt, omdat ik niet geloof in 'one size fits all'. Eerlijk is eerlijk. Ik heb ook lange tijd gezocht naar de oplossing of het gouden ei, zoals ik het zelf noemde. En was dan dus ook gevoelig voor zinnen zoals 'in 5 stappen van je stress af'. Maar tijdens mijn zoektocht ben ik er achter gekomen dat het niet zo simpel is. Er is niet één oplossing.


Uitproberen

Je kunt niet zeggen 'Ga mindfulness doen', als iemand last van stress heeft. Dat is veel te kort door de bocht. Ga zeker mindfulness proberen, als je dat zelf wil. Maar als het niet werkt voor jou, en dat merk je door het te ervaren, stop er dan ook weer mee. En ga vervolgens uitproberen wat wél voor jou werkt en bij je past.


Handleiding van jezelf Ik heb al lange tijd het idee in mijn hoofd zitten om een workshop te gaan maken, waarbij je leert om een handleiding van jezelf te maken. Een workshop waarin je jezelf beter leert kennen. Hoe zit jij in elkaar? Wanneer laad jij op? En wat zorgt er juist voor dat jouw batterij sneller leeg loopt? Ik ga dat idee denk ik gewoon eens uitvoeren, want volgens mij is dat zoveel waardevoller dan iedereen vertellen dat je een groene plant in je woonkamer moet zetten ;-). Fijne dag & tot volgende maand! Eline

bottom of page