top of page

Nieuwsbrief maart: in actie komen of een struisvogel zijn?

Van de week toen ik ´s ochtends wakker werd, zette ik als eerste de radio aan op de actiedag van radio 555. Een speciale samenwerking van verschillende radio- en tv-stations om met elkaar zoveel mogelijk geld op te halen voor de mensen in Oekraïne. Want je kunt er niet meer omheen. Na Corona is de volgende crisis begonnen. En dat zorgt bij mij voor verschillende gevoelens.


Samenhorigheid

Aan de ene kant ben ik onder de indruk van de samenhorigheid en positiviteit die ontstaat in Nederland om andere mensen te helpen. Van een verhaal van een man die met zijn auto naar de grens rijdt om een aantal vluchtelingen op te halen en in huis te nemen (respect!), tot aan kinderen die zelfgebakken muffins verkopen. Dat is hartverwarmend.


In beweging komen

Ik merk dat het bij mij ook begint te kriebelen om iets te gaan doen. Om in actie te komen. Nu zie ik mezelf niet in de auto stappen om mensen op te halen, want het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Maar alle acties die in Nederland worden georganiseerd laten zien dat je het in de grote en de kleine dingen kunt zoeken. En je kent mij inmiddels wel een beetje, die kleine dingen werken ook prima.


Wat kan ik doen?

Dus ga ik eens even brainstormen met mezelf en kijken wat er mogelijk is. Want ik wil ook graag iets doen. Een bijdrage leveren. Al is het maar een klein steentje. Want alle steentjes bij elkaar helpen.


Wegvluchten

Aan de andere kant geef ik ook toe dat ik af en toe compleet het tegenovergestelde voel. Dat ik wil wegvluchten van het nieuws en mijn vingers in mijn oren wil steken, zodat ik de ellende even kan buitensluiten. Want het is wel heftig wat er allemaal gebeurd. En we krijgen er tegenwoordig zoveel van mee. Als er iets gebombardeerd is, staat het bij wijze van spreken een minuut later al online. Dat is wel intens.


Het is oké

En om mezelf en jou misschien gerust te stellen. Al die gevoelens zijn oké. Je kunt niet altijd vol positiviteit omgaan met ellende. Soms ben je gewoon verdrietig en word je geraakt door een verhaal. En dat is helemaal oké. Cliché, maar zo waar.


Struisvogel zijn

In de Coronatijd heb ik een kort gedichtje geschreven waar ik ineens weer aan moest denken. En dat, helaas, opnieuw van toepassing is. Daarom dacht ik, ik deel het even met je. Wie weet heb je er wat aan ;-).
Ik wissel in actie komen dus af met een avondje struisvogel spelen. En dat is helemaal oké. Hoe ga jij er mee om? Ik ben benieuwd. Deel het vooral met me!


Fijne dag!


Eline

bottom of page